PRK Kuala Kangsar & Padang Besar.

Picture1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, pada entri blog saya kali ini saya ingin berkongsi tentang satu isu yang paling hangat diperkatakan iaitu mengenai isu pilihan raya yang berlangsung di Kuala Kangsar, Perak dan Sungai Besar, Kuala Selangor.

Picture2

Pilihan Raya Kecil PRK Parlimen Kuala Kangsar dan Parlimen Sungai Besar diadakan serentak pada 18 Jun 2016. Penamaan calon pula ditetapkan pada 5 Jun. Perkara berkenaan diumumkan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya SPR Datuk Seri Mohd Hashim Abdullah dalam Sidang Media Khas di Putrajaya.

Seperti yang kita ketahui, apabila tibanya pilihan raya kecil ataupun pilihan raya umum, setiap calon yang akan bertanding dari pelbagai parti yang berbeza  akan mengadakan kempen dan membuat perhimpuan umum untuk para penyokong mereka. Perkara seperti ini tidak dilarang sama sekali kerana  dalam Perlembagaan Persekutuan pada bahagian ke-2 artikel 10(1) menceritakan tentang kebebasan bercakap, berhimpun dan berpesatuan. Tetapi, mestilah dalam keadaan yang aman dan tanpa senjata seperti yang termaktub pada Perlembagaan Persekutuan, artikel(10)(1)(a) .

Disini saya kemukakan sedikit contoh suasana perhimpunan secara aman dari pelbagai parti :

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s