Kebebasan Beragama.

Assalamualikum& Selamat Sejahtera,

Pada kali ini, saya ingin mengetengahkan isu berkaitan kebebasan dalam beragama. Di Malaysia, terdiri daripada pelbagai kaum jadi setiap kaum mempunyai hak kebebasan dalam beragama, seperti dalam Perlembagaan Persekutuan melalui Perkara 11(1) memperuntukkan hak kebebasan beragama di Malaysia di mana: “Tiap-tiap orang adalah berhak menganuti dan mengamalkan ugamanya dan tertakluk kepada Fasal (4), mengembangkan agamanya”. Peruntukan ini jelas memberi kebebasan kepada setiap warganegara Malaysia untuk menganuti apa-apa agama tetapi tertakluk kepada Fasal (4) membenarkan undang-undang negeri dan persekutuan (bagi Wilayah Persekutuan) untuk mengawal atau membatasi pengembangan mana-mana kepercayaan umat Islam.

Di sini saya sertakan sedikit cebisan keratan akhbar dimana pihak kerajaan yang dipimpin oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak juga amat menyokong dalam prinsip kebebasan dalam beragama.

Picture5

Pada pandangan saya, kita tidak boleh memaksa semua kaum yang ada di negara kita ini memeluk agama islam kerana disebabkan agama Islam merupakan agama rasmi di Malaysia. Bagi setiap kaum mereka mestilah ingin membuat pilihan sendiri dalam beragama dimana mereka mewarisi agama yang dianuti oleh keluarga mereka ataupun mereka memilih agama yang baru. Pilihan beragama bergantung kepada individu tersebut. Bagi saya apabila kita dilahirkan dalam agama Islam maka bersyukurlah 🙂 janganlah berangan dan bercita-cita untuk keluar dari agama yang dianuti sekarang. Sekian.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s