Pendidikan Sama Rata

Picture2

Picture3Disini saya sertakan petikan daripada isu tersebut.

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) pada Khamis  menggesa Bahagian Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti Sekolah Kementerian Pendidikan menjelaskan dapatan tentang isu yang menyelubungi sekolah-sekolah di perkampungan Orang Asli.

Pemangku pengerusi Suhakam Datuk Dr Khaw Lake Tee berkata Orang Asli mempunyai budaya yang berbeza dalam segenap aspek berbanding bangsa dan budaya masyarakat Malaysia yang lain dan ini mempunyai implikasi dalam dasar pendidikan.

Oleh itu, dasar pendidikan yang mempunyai kesan ke atas kanak-kanak Orang Asli mesti disesuaikan dan diselaraskan dengan budaya dan kepercayaan mereka.

“Tambahan pula, semua sekolah termasuk sekolah berasrama bertanggungjawab supaya sensitif kepada komuniti yang menerima perkhidmatan mereka dan menjaga dan melindungi kanak-kanak di bawah jagaan mereka,” katanya dalam satu kenyataan.

Oleh itu, suruhanjaya mengesyorkan supaya Kementerian Pendidikan segera memperuntukkan sumber pendidikan untuk memastikan masyarakat yang terpinggir seperti kanak-kanak Orang Asli mempunyai akses yang sama kepada pendidikan.

“Ini termasuk pembinaan sekolah yang berdekatan dan menempatkan guru-guru yang mampu menghargai, memahami dan menghormati budaya serta kepercayaan Orang Asli,” katanya.

Khaw berkata suruhanjaya itu juga terus menerima aduan berkaitan penderaan oleh guru dan terkejut dengan tindakan guru-guru.

“Suruhanjaya berpendirian tegas bahawa pengurusan disiplin murid mesti menjaga maruah kanak-kanak berkenaan dan hak untuk mendapatkan perlindungan daripada segala bentuk keganasan,” katanya.

Boleh saya kupaskan disini bahawa di Malaysia tiada sebarang diskriminasi terhadap mana-mana warganegara semata-mata atas alasan agama,ras, keturunan atau tempat lahir yang jelas diperkatakan dalam Perlembagaan Persekutuan ,artikel 12(1)(a). Pihak Kementerian Pendidikan sentiasa mengambil berat terhadap apa-apa isu berkaitan pendidikan tanpa sebarang diskriminasi. Seperti contoh berita diatas bahawa pihak Kementerian mengambil berat tentang pendidikan orang asli. Malah mereka juga memikirkan cara pendidikan yang terbaik untuk warga orang asali tersebut. Pihak Kementerian menyediakan skop pembelajaran yang berbeza unruk golongan tersebut supaya mereka dapat menyelami erti pendidikan tersebut dan ilmu yang mereka dapat akan digunakan sampai bila-bila. Sekian

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s