Kahwin Paksa

Assalamualikum& salam sejahtera semua. Pada hari ini saya ingin berkongsikan sedikit artikel dan sedikit pandangan berkenaan perkahwinan. Ia bukan sebarang perkahwinan, tetapi merupakan perkahwinan secara paksa ataupun dikenali sebagai kahwin secara tidak rela.

khawin paksa

Di atas merupakan artikel yang saya petik dari astro awani online berkenaan gadis yang dipaksa kahwin sebanyak 6 kali.

Bagi saya perkahwinan ini merupakan ikatan antara dua insan yang saling bersetuju untuk hidup bersama sebagai suami isteri. Persetujuan ini amat penting bagi memastikan bahawa perkahwinan tersebut dilangsungkan berdasarkan perasaan kasih sayang dan hormat menghormati.

Oleh itu, baik menurut ajaran Islam mahupun undang-undang syariah di Malaysia menetapkan bahawa kedua-dua pasangan yang ingin berkahwin agar setuju dan rela akan perkahwinan itu. Dalam Universal Declaration of Human Right(UDHR) ada menyatakn pada artikel 16,pasal 2 bahawa “marriage shall be entered into only with the free and full consent of the intending spouses”. Jadi sudah dinyatakan dalam UDHR bahawa setiap orang mempunyai hak untuk memilih pasangan sendiri untuk membina rumah tangga, dan tidak setuju dalam perkahwinan paksa ini. Perkahwinan yang diimpikan oleh setiap individu mestilah kekal bukan hanya sementara. Sekian terima kasih 🙂

“It is not a lack of love, but a lack of friendship that makes unhappy marriages.”
Friedrich Nietzsche

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s