Penjenayah harus di Hukum

Assalamualaikum & Hai .Pada entri blog HAKAM saya pada kali ini saya ingin berkongsi berkenaan hak asasi penjenayah. Bagi pendapat saudara/i patut atau tidak seseorang penjenayah yang telah dibuktikan melakukan kesalahan berat  di berikan hak untuk melindungi dirinya?

Malaysia sebagai sebuah negara yang aman dan damai tidak terlepas daripada ancaman jenayah dan anasir-anasir yang cuba mengganggu gugat ketenteraman awam. Dibawah saya sertakan satu keratan akhbar berkenaan kes jenayah.

Picture4Picture5

Semakin bumi merangkak ke usia tua, kadar jenayah semakin bertambah. Kerajaan telah menjalankan pelbagai usaha untuk mengatasi masalah tersebut. Salah satu pendekatan yang paling berkesan termasuklah penguatkuasaan undang-undang secara tegas dan hukuman setimpal dikenakan terhadap penjenayah. Contohnya, Akta 302 Kanun Keseksaan perlu dikuatkuasakan dengan tegas terhadap penjenayah yang didapati membunuh atau merogol mangsanya. Penjenayah akan dijatuhi hukuman mati mandatori. Serbuan dan tangkapan kini diadakan lebih kerap dan secara rambang untuk menangkap penjenayah. Hal ini dapat menyedarkan masyarakat yang ingin berjinak-jinak dengan jenayah. Dalam piagam madinah pada fasal 22  “mengatakan bahawa tidak harus bagi mana-mana orang mukmin yang mengakui isi kandungan Piagam ini, dan percaya Allah dan Hari Kemudian, menolong mana-mana orang yang mencabul ataupun melindungi orang itu. Barangsiapa menolong orang itu maka keatasnya laknat Allah dan kemurkaanNya pada hari Kiamat kelak, dan tidak akan diterima darinya sebarang tebusan dan tidak juga sebarang taubat”. Jadi sebagai kesimpulannya jelaslah bahawa setiap perbuatan jenayah haruslah dikenanakan hukuman yang setimpal dan perbuatan buruk tersebut tidak boleh disokong dan di bela oleh masyarakat .

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s